Tuesday, November 30, 2010

Mee Hailam

Ni sebenarnye sempat gak lah di buat utk makan tengahari w/p ada sedikit kemalasan dlm diri ini kannn...?!
x per lah sebab nk mencuba makan Mee Hailam ni...aku dok menyinggahkan kat umah Kak Yatie...akhir nye ketemu jgk lah....alhamdullilah ade pn....hehehe!!
So sebelum nk ke dapur tu.....mintak izin K.Yatie kita nk c/p resepi ni yeee....

 Sumber asal dr  blog K.Liza :  Mee Hailam

Bahan-Bahan:
600 gm mee kuning
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm udang -tp d tukar daging
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam
3 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]

bahan hias
3 batang daun sup ]
3 batang daun bawang ] potong pendek
garam [jika perlu]

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila ayam sudah masak, masukkan udang/daging. Kacau rata.
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5. Masukkan bahan sayuran lain. Kacau rata.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.


Edisi ku x der udang laaa....tp ditukar dgn daging..pn sodappp maa!!

Haaa..tgk tu melimpah ruah dgn sayur2 dn lauk2..mee pn tenggelam...hihih!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...