Makan apa utk santapan mlm ni...??
Hr ni tuan rumah hanya makan Sizzling Yee Mee ni aje....simple dn mudah aje...,
Resepi hari ni aku dpt dari tuan pnya blog iaitu Tertunai Hasrat Dihati ...
Hmmmm..sedap jugak rasanye..tp aku pya cair sikit compare yg actual lah..mgkin ade yg kurang lah tu...
tp yg penting maverlosss maaa..!!!
x per esok2 leh buat lg ...TQ lah pd tuan pya blog yg syer resepi ni...mintak izin c/p yeee utk member2
yg teringgin nk makan nnt...!!
Bahan2 nye :
2-3 sanggul(gulung) yee mee
5 ulas bawang putih-dihiris nipis
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)-rendam dengan air panas pastu hiris ( sorry cendawan shitake x jmpa so aku guna cendawan biasa je..sodap jgk )
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong serong-kalau nak pedas tambahlah lagi ( aku guna cili api )5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)-rendam dengan air panas pastu hiris ( sorry cendawan shitake x jmpa so aku guna cendawan biasa je..sodap jgk )
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 inci halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
sawi cina
garam- secukup rasa
beberapa titik minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Caranye :
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
- Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
- Masukkan 2 cawan air.
- Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
- Masukkan cendawan serta sayur-sayuran yang lain,tunggu hingga 2-3 minit.
- Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
- Titikkan minyak bijan beberapa titik-jangan banyak-banyak...
- Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas-panas
Hmmm..nmpk x ade telur sebijik tu..??.hehehe.. yg tu grg dlu sbb x der plate yg cam kat kedai..,takut kembang kat kuah nnt..tu yg jd camtu...tp rasa ttp sama..!!
No comments:
Post a Comment