Monday, October 03, 2011

Karipap Kentang Daging Kembali Lagi..!!

 Salam hari isnin....
Hari ni mood tuan umah mundung aje...knp....???
Hmmmm klu di tya meleret2 nnt ceritanyee....x per lah yg penting sempat gak buat karipap..
Tapi semestinya bkn karipap cinta keh3x.!!

Menu karipap ni adalah menu ulangan kelmarin Karipap Kentang Daging
sbb dh lama x buat..hr ni buat jgk lah demi suami dan ank2....

Resepi follow camni :

Bahan Doh/kulit Karipap :
  • 3 cwn tepung gandum
  • 2 sb majerin - di cairkan
  • 1 sb garam
  • 1 cwn air sejuk ( yg dlm petiais )
Caranya :
  • Tepung + garam,kemudian masukkan majerin cair yg panas kedlm tepung..gaul guna sudu...
  • Masukkan air sejuk...uli sehingga doh tidak melekat2....
  • Ambil seketul kecil ( spt bola kecil )dan bolehlah di canaikan dgn roll...dan isikan inti kentang..dan tutup dgn cara claim kan..( klu nk sng guna aje acuan )
  • Goreng sehingga masak kekuningan...Siap!!
Bahan INTI Karipap
  • 6 bj Kentang - di potong dadu
  • Daging - di hiris2 kecil ( guna daging cincang pn bleh )
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 bj buah pelaga
  • 4 bunga cengkih
  • 1 gengam udang kering *
  • 3 bj bwg merah *
  • 3 ulas bwg putih *
  • 2 inc Halia *
  • 6 tgkai cili kering *
  • 3 sb serbuk kari #
  • 1 sk serbuk kunyit #
  • 1 sb serbuk jintan manis #
  • 1 sb serbuk jintan putih #
  • 1 sb serbuk perisa ayam #
  • 1/2 cwn jus asam jawa
  • 3 tgkai daun sup - di patah2 aje
  • Garam n gula
Caranye :
INTI Karipap
  1. Masukkan bga lwg,cengkih n buah pelaga apabila minyak panas...dan tumis bahan * ( d blander ) dan daun sup sehingga naik bau n garing
  2. Masukan  bahan # ( di bancuh dgn sedikit air )..tumis sekali
  3. Masukan daging dan air asam jawa..kacau sehingga daging nmpk empuk
  4. Kemudian masukkan kentang dan air..masaklah  shingga kentang empuk
  5. Last sekali garam n gula secukup rasa....

Hidangan petang ni....!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...