Wednesday, October 19, 2011

Kuih Badak Berendam a.k.a Koci Berendam

 Salam....
Hari yg mendung gini...tetiba tekak ni teringgin lak nk mkn kuih koci....tp nak melayor n membungkus dgn daun pisang tu mls lah plk.....
Nak menyenangkan citer buat kuih koci cara camni lahh....kasi rendam aje...jadi lah Kuih Badak Berendam aka koci berendam...
Yg penting rasanye ttp sama....!

Bahan :

Inti :-
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 2 helai daun pandan
  • 1 buku gula melaka
  • 4 sb gula
  • 1/2 cwn air
Caranya : Masukkan daun pandan ,gula melaka,gula n air..tggu sehingga gula melaka cair ....
Kemudian masukkan kelapa parut ..gaul sebati sehingga hampir2 kering ( jgn terlalu kering nnt jd cam kerisik plk ..)

Doh :-
  • 2 cwn tepung pulut
  • 1/2 cwn santan
  • Pewarna ( terpulang x mahu letak pn x per )
Caranya : Uli bahan2 ni sampai menjadi doh...

* Sambil panaskan kukus.....bulat2 kan doh.. dan masukkan inti
* Masukkan butiran tersebut kedlm loyang....apabila loyang sudah penuh dgn beberapa butir...
tuangkan campuran( 1 cwn santan pekat+ 1 sk garam + 1 sk tepung gdum )...kedlm loyang berisi butiran doh koci....
* Kukus selama 10 minit....Siap


Sedap nyeeee...!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...