Friday, October 07, 2011

Mee Kari Kembali Lagi..!!

Salam jumaat....
Cepat je dh nk masuk hujung minggu....hmmmm apa plan minggu ni erkk...??
Entahlah tunggu tuan tanah buat keputusan.....hehehe!!

Hari ni mee kari aje yeee...mls nak masak lebih2..sbb bubur kacang yg sejuk dlm petiais masih ada lg...
cukup lah tu kan....complete...!!

Bahan :
  • Sebungkus mee kuning -di celur
  • Tauhu - di goreng
  • 1 ikat sawi - di celur
  • Taugeh
  • Kerang - di rebus n kopek ambil isinyee
  • Daun sup - di hiris
  • cili merah - di hiris2
  • telur - di rebus
  • bwg goreng
  •  limau kasturi - di buang biji
Utk Kuah Kari :
  • Serbuk kari
  • serbuk kunyit
  • serbuk jintan manis
  • 4 ketul ayam - di potong2 kecil
  • Fish ball - di belah 2
  • 1 senduk santan pekat - aku guna santan kotak je
  • air asam jawa
  • 1 kiub ayam
  • 1 kuntum bunga cengkih
  • 1 btg kayu manis
  • 2 bj bwg merah *
  • 4 ulas bwg putih *
  • 1 ketul kecil halia *
  • 1 inc lengkuas *
  • lada hitam *
  • cili kering*
  • 2 tangkai daun kari - ambil daun shj
  • 1 serai - dittik
  • 1 btg sup yg berakar - mcm ni ..klik
  • 1 bj tomato - di belah 4
  • 300 ml air
  • garam n gula
* - di blander

Cara nak masak kuah :
  1. Panaskan periuk dgn sedikit minyak , masukan bunga cengkih,kayu manis , buah pelaga ,daun kari dan btg sup
  2. Kemudian masukan bahan yg di blander * sehingga naik bau
  3. Masukan serbuk kari ,kunyit,jintan manis  yg di bancuh dgn sedikit air dan kacau sebati di dlm periuk sehingga nmpk garing..
  4. Masukkan ayam..dan air asam jawa..renekkan seketika
  5. Masukan santan pekat ..kacau..
  6. Masukan air jika air nmpk kering
  7. Last sekali , masukan fish ball serta tomato ,ehh sblum tu lupa lak garam dan gula secukup rasa .....mmmmm dh siap pn,boleh lah di hidang bersama bahan2 di atas td....mcm kat bwh ni...  

Lunch..merangkap mkn malam jgk....!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...