Friday, October 28, 2011

Puding Karemal Trio

 Salam kembali....
Rasa nye dh dkat seminggu gak x berblog yee....
Sebenarnye tuan umah minggu ni mmg coti masak2...ye lah sbb En somi kita g outstion...so malas betul nk masak2...klu dgn ank2 mmg x kesah apa aje ..OK je..x byk songeh sggt..klu mls masak mmg membeli aje lah...

Memandangkan diri ini mmg peminat setia puding karemal...kali ni mencuba karemal yg di olah2 dari hasil bahan yg ada dlm petiais dan gobok ku yg nak di clearkan ....
So terhasillah Puding Karemal Trio...nak tw apasal jd trio ..jom kita terjah resepinyee...!!

Bahan :
  • 4 sb gula pasir - di jdkan gula hangus
  • 1 peket serbuk agar2
  • 500ml air
  • 1 tin susu cair
  • 2 keping roti - disiat2 dan rendam dgn susu cair
  • 2 sb oat
  • 1 btg jagung rebus - ambil isinye
  • 2 sb gula
Caranya :
  1. Masak gula di dlm loyang tunggu sehingga sedikit hangus kekuningan dan  masukkan 2 sb air ( hati2 yee takut merecik nnt )...kemudian ketepikan.
  2. Jerang air +2 sb gula+serbuk agar2..sehingga mendidih
  3. Roti yg di rendam dgn susu cair , oat dan jagung di blander halus....
  4. Masukkan bahan blander ke dlm periuk agar2 yg mendidih..kacau sebati..
  5. Kemudian tuang adunan tersebut kedlm loyang berisi gula hangus....
  6. Setelah sejuk,masukkan ke dlm petiais....Bila  karemal dh sejuk dan keras bolehlah menikmatinyee...
** Jika yg x minat mkn karemal yg bertelur..bolehlah mengunakan agar2 serbuk sebagai aternatif..rasanye ttp sasama..

Terhasillah karemal trio dgn gabungan Roti,Oat dan Jagung...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...