Thursday, October 06, 2011

Bubur Kacang Berjagung

Salam....
Lama sudah rasanye x mkn bubur kacang.....pas ni klu dh sejuk terus masuk petiais...
lagi sedap klu mkn sejuk2 dingin kannn..!!

Kali ni,bubur kacang tuan umah ada letak jagung rebus sebagai additional...satu kelaian yg menarik..pasti cuba  taw ,2 in 1 katakan...sedapppp..!!

Bahan :
  • Kacang Hijau - di rebus
  • Jagung - di rebus
  • 1 kotak santan
  • 1 jug air
  • Gula merah
  • Gula pasir
  • 2 helai daun pandan
Caranya :
  1. Rebus kacang sehingga empuk ...PETUA : Jika mahu kacang hijau cepat empuk tambahkan 1 sudu kecil  SODA BIKARBONAT semasa merebus..Insyakallah dlm 1/2 jam dh masak..kira cepat dr biasa laaa...
  2. Masakkan air gula merah +gula+daun pandan seketika...
  3. Masukkan santan bersama air...
  4. Masukkan kacang hijau yg dah empuk dan jagung rebus,kacau dan tunggu mengelegak seketika...Siap..!!
Ni masih panas lg...jap lg nak masuk dlm petiais...!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...