Setelah beberapa hari ni x masak ..hari ni tuan umah dgn rajin nye mmbuat sambal kentang kering..yg biasa kita lihat sebahagian dr menu2 org Jawa...tp tuan umah yg x jawa ni pn suka bebenor mkn sambal kering cm ni...mmg peberet sesangat lah..pantang jmpa mesti nk beli....
Kali ni nk test buat lak...mudah aje upanye...cuma nk rajin laa....!!
Bahan :
- 5 bj kentang - di parut nipis spt nk wat kerepek
- Kacang tanah - di goreng
- 1 keping Tempe - di potong kecik2 dan goreng
- segengam ikan bilis - di goreng
- 6 tangkai cili kering *
- 1 bj bwg merah *
- 2 uls bwg putih *
- 1 inc halia *
- 1 inc belacan
- 2 sb jus asam jawa
- Garam n gula
Caranye :
- Tumis bahan * sehingga garing..di samping tu masukkan belacan n jus asam jawa
- Letak garam n gula secukup rasa..
- Masukan kentang,kacang tanah,tempe n ikan bilis yg siap di goreng garing ..gaul sebati..
Sambal cm ni boleh di simpan berminggu2 tapi sempat ke sampai 1 minggu ni...jap lg ngugap2x dgn en hbby..leh licin ni...!!!
No comments:
Post a Comment