Monday, September 26, 2011

Kek Sarang Semut Edisi 2

 Salam..
Dah lama rasanye x mmbuat kek kegemaran En.suami...
Hari ni rasa teringin plk nk buat lg...alhamdullilah ni hasilnye...
W/pn x brp nk bersarang tp rasa nye mmg lembut dan cukup rasa...

Resepinye cam yg lepas2 jgk Kek Sarang Semut Kelmarin

Tapi kali ni mmg semua keja nk cepat..segala2 nye di blander....jom kita lihat camna...:-

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 sudu besar mentega
Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana sehingga hangus
  2. Masukkan air panas sedikit-sedikit dan masak lagi hingga gula cair.(hati2 sbb merecik2)
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu. Sementara itu....
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat. ( Blander sehingga kembang )
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati. ( add n Blander   )
  6. Masukkan pula tepung + soda yg sudah di ayak dan sebatikan( add n Blander   )
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk. ( add n Blander  )
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam
P/S : Kali ni semua bahan spt telur,susu dan tepung di blander sehingga sebati ...masuk 1 per 1 ..kemudian masukan air gula hangus...blander lagii...
Puas hati jgk lah dr yg lps..kali ni memuaskan...yahooooo..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...