Salam Lebaran Aidilfitri ,
Masih terasa lagi kehangatan hari raya w/p dh ramai warga kota bersiap2 pulang ke rumah masing2..
Alhamdullilah,tuan umah selamat smpai pagi td ...Amin!!
Mane tak nye...pukul 6.50am dh bertolak dr Manjung...jln clear aje lah...
Projek Tart buahan ni di buat masa sehari sebelum nak raya dlu....
tapi tang shell tart tu beli aje kat kedai umah ni....malas plk nak buat...beli pn x der mahal sggt pn 100pcs hya RM27...
Dgn rajin nye menantu mithali ni menyediakan sedikit juadah sampingan utk hari raya kelmarin....hmmmm x sangka sedap nyee....hehehe!! ( x malu puji diri sendiri..hihihi!!)
Follow resepi : Munna Punya
Bahan Pastry :
240 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
sedikit esen vanila dan garam
Caranya :
Ayak bahan-bahan kering,masukkan butter,gaul sampai jadi serbuk roti baru masukkan kuning telur dan esen vanila.Uli hingga jadi doh dan masukkan kedalam acuan tat dan tekan tekan mengikut bentuk acuannya.Potong lebihan doh agar tat tu menjadi lebih kemas.Cucukkan dengan garfu bahagian bawah tat sebelum dibakar.Bakar sehingga masak..
Bahan-bahan untuk kastadnya:
1 tbsp tepung gandum
1tbsp tepung kastad
4 tabsp gula halus
1 1/2 cawan susu segar
1 tbsp butter
Cara-caranya:
Bancuhkan semua bahan-bahan diatas ,masukkan dalam periuk yang tidak melekat dan kacau atas api yang perlahan sampai masak ( pekat dan berkilat )...Sudukan @ klu nak senang guna piping plastik utk di masukkan ke dlm shell tart dan kemudian hiaskan dengan hirisan buah-buahan yang anda suka..spt stoberi,kiwi dan anggur...
Apa mcm nmpk sedap x..??!!.hehehe!! |
Puas mkn ...dlm 100 bj semuanyee..siap bagi jiran2 lg.... |
Keluarga kecil kami semasa hari raya....yg lain x dpt pulang beraya ,Insyakallah klu ada rezeki tahun dpn plk... |
No comments:
Post a Comment