Thursday, February 10, 2011

Cucur Nasi Perisa Kari..



Salam ptg khamis....
Kejap aje masa berlalu...dh nk smpai hujung minggu...pas tu pejam celik dh dekat sbln berlalu...aduhhhh cepat sggt masa ni berputar...umur pn makin lama meningkat...waduhhh...huhuhu!!!
yg penting kematangan jiwa..itu perlu di pertingkatkan..!!

Ishh ..nk berceramah plk...ni skrg tgh nk N3 pasai cucur grg yg baru siap tadi utk juadah ptg nnt....
Hari ni saja nk modife cucur nasi ni...biar ada rasa sikit....hahaha!!

Ikutkan dh beberapa kali gak buat cucur nasi ni...tp kali ni biar lg cunnn..hehehe!!

 Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 2 sk serbuk kari
  • 1 biji bwg merah - di hiris 
  • 2 biji bwg putih  -  - yg ni aku x guna
  • 1 sudu besar udng kering-rendam , toskan n di tumbuk
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • 1 tangkai daun kari ( di hiris )
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air,
  2. Masukkan tepung gandum , soda bikarbonat ke dlm bekas dan tuangkan nasi kisar tadi  n sedikit air gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, udang kering tumbuk ,serbuk kunyit,serbuk kari,garam dan gaul sebati. Masukkan sekali hirisan daun sup/bwg n kari dan gaul hingga sebati lg.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
= Boleh juga gunakan sudu utk mengoreng cucur ni...sudu hendaklah di celupkan sebentar kedlm minyak panas tadi dan jemputlah adunan cucur tadi kedlm minyak gorengan....dan buatlah sehingga habis...
Sedap..ada rasa spice..!! nyam3x

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...