Thursday, February 17, 2011

Kuih Koci Inti Kelapa Misan Tebu


Sorrylah tuan umah mmg x pandai nk bungkus cantik2...asal berbaju kuih koci ni udahlahhh..seksi gituu..hehee!!

 Salam kembali....
Hujan lebat lak ptg ni...fuhh klu pekena kuih2 kukus cmni mmg besttt gituu.....
Kuih koci ni..,dlu2 org kata hya nenek x der gigi aje yg suka mkn..tp skrg..x pyah hilang gigi...semua suka makn....sbb dgn manis inti kelapanya..dgn liat2 manja nye..buat teruja nk mkn yee.x..?? hehehe!!

Kali ni mencuba buat inti kelapa misan tebu....
ada yg x pernah rasa cmna rasa misan tebu yee x..??rasanya x terlalu manis mcm gula merah...cuma manisnya soft sikitlah..eee,entahlah x reti nk citer ....
Sebenarnya misan ni aku perolehi dr umah ayah ku di PJ...lebihan air tebu yg byk kat umah ayah di buat misan...sesekali blk aku pn tapow lah sebekas....kira bleh jimat gula kat umah klu nk buat manisan....

So ini lah misan nye...berbentuk cecair...
Cara nk buat inti kelapa misan tebu ni..kelapa + misan  masak di kuali sehingga agak2 kering...itu je ,senang kan..x perlu guna gula lg sbb dh cukup manis??

Utk bancuhan doh Koci nye :
  • Tepung pulut
  • 1 sk garam
  • sedikit air
Caranya :

1. Hanya masukan kesemua bahan dlm bekas dan uli shingga x melekat di tgn 
2.Utk menghasilkan kuih koci ni,  doh di bulat2kan dn di isi inti kelapa kedlm nya
3.digolek2 dgn sedikit minyak spy nnt bila msk x melekat pd daun kelapa
4. Bungkus doh tersebut dgn daun kelapa
5. Kukus dlm 1/2 jam

Klu nk belajar lebih detail blh tgk blog K.Yatie...siap step by step lg..
Sorry tuan umah x sempat nk snap td....

@@ K.Yatie sorry ..mintak izin follow step akk yee..

Ni hasil setelah siap...sedap sgguh x terkata...jgn jeles nenek x bercucu nk mkn..hehehe!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...