Thursday, September 02, 2010

Lepat Pisang


Hr ni wat lepat pisang lah....sbb dlu ade tgk kat blog Yana..mmg dh plan nk wat ttiba dia wat dlu so bleh lah ambik resepi dr blog nye je lah...Mintak izin Yana yerrr...nnt nk copie paste sekali awak nye resepi....Tapi  tu lah lepat nye x lah comei2..ade yg tembam,ade yg kecik2 , ade yg mmjang...hentam jer lah asal menjadi kan..????

Bahan:-
· 8 biji pisang emas/berangan -
· 1/3 cawan gula pasir
· 3/4 cawan tepung gandum
· 1/2 sudu teh garam
· 1/4 cawan santan pekat
· sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam
· daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)



Cara-Cara:-
1. Panaskan periuk kukusan.
2. Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.
3. Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.
4. Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.
5. Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan

Haaa...ni lah hasilnye...entah sedap ke idak tu x taw..tunggu buka pose nnt...
Bagi aku asal jadi sudah..sedap x sedap tu nnt next time leh ajust lg erkkkk...!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...