Singgah jap kat umah K.Yatie tu..mmg sentiasa ada pya...dan apa yg aku nak semua kena citarasa plk tu....sesuai sggt..hihihihi!!!
Aku suka resepi nye sbb cara sukatan nye simple2,guna sukatan cwn2 ..sng nk follow...insyakallah klu kena cara menjadi lah masakan kita...best arr K.Yatie....!!!!
Mintak izin saya C/P ye Kak Yatie pya Moist Chocalate Cake yee..!!
Ni lah hasil semalam ....semua follow resepi K.yatie...
Bahan :
* 3 biji telur
* 2 cwn gula halus
* 1 sudu kecil esen vanilla
* sedikit garam
* 1 cwn susu segar
* 1 cwn minyak jagung/m.masak
* 1 cwn air panas didih
* 2 cwn tepung gandum*
* 1 sudu kecil rata serbuk nescafe*
* 1/2 cwn serbuk koko*
* 2 sudu kecil baking soda*
* 1 sudu kecil baking powder*=>* diayak
Cara-cara
* 2 cwn gula halus
* 1 sudu kecil esen vanilla
* sedikit garam
* 1 cwn susu segar
* 1 cwn minyak jagung/m.masak
* 1 cwn air panas didih
* 2 cwn tepung gandum*
* 1 sudu kecil rata serbuk nescafe*
* 1/2 cwn serbuk koko*
* 2 sudu kecil baking soda*
* 1 sudu kecil baking powder*=>* diayak
Cara-cara
- Ayak bahan2 yg bertanda * dan ketepikan dahulu.
- Pukul telur bersama gula hingga kembang. Setelah kembang, masukkan esen vanilla, garam dan minyak.
- Masukkan pula susu dan letak air panas. Setelah itu, masukkan tepung dan bahan2 yg di ayak tadi. Gaul sebati.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain supaya air tak menitik atas kek. Setelah air mendidih bolehlah kukus kek dngn api sederhana.
- Sapu loyang dngn sedikit butter dan alas kertas minyak. Tuang adunan dan kukus selama 1 jam. Setelah masak, angkat dan sejukkan dahulu sebelum di potong.
- Kalau suka bolehlah di sapu chocolate ganache dan hias mengikut citarasa masing2
Sebelum di topping....
Bahan Topping
- 1 cwn susu pekat - aku guna susu cair
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar minyak jagung/masak - aku guna shortening/lemak sayur
- 1/2 cawan serbuk koko - aku guna coklat masak
Betul kata K.Yatie..masuk dlm freze pn kek tetap moist...
Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api sederhana hingga pekat dan kacau sentiasa dengan whisker dan masukkan esen vanilla, kacau lagi. Bila telah pekat dan berkilat (dlm 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek yg telah sejuk.
No comments:
Post a Comment