ku langsaikan..Amin.
Semalam berbuka dgn Dalca ayam ni mkn bersama roti kosong aje.....alhamdullialh mmg kenyang sggt....
x yah mkn nasi , cmni pn dh kenyang....
Sebenarnye hr tu ada nmpk dapur Mas masak Dalca ...baru terpikir dh lama x masak dalca..tu yg buat semalam..tp Mas buat Dalca Daging...tp caranye sama je...
Mas mintak izin C/P yee....
Bahan :
- 1 cawan kacang dal - rendam semalaman, basuh dan tos
- ayam @ daging
- carrot, kentang dan kacang panjang - aku guna terung,carrot,cili hijau n tomato
- kiub ayam
- garam dan gula secukupnya
Bahan tumis :
- 1/2 biji bawang besar - hiris2
- 1 biji bawang putih - hiris2
- 1 tangkai daun kari
- 3 biji cili kering - potong
- kulit kayu manis, bunga lawang , bunga cengkih
Cara :
- Rebus kacang dal dengan air secukupnya hingga setengah empuk. Jika guna daging boleh rebus sekali dan boleh abaikan no 2.
- Masukkan ayam dan rebus lagi hingga kacang dal empuk.
- Masukkan carrot, kentang, kacang panjang, garam secukup rasa, gula dan kiub ayam,kacau sebati dan biarkan hingga kentang empuk dan rasakan jika ok .
- Tumis bahan2 tumis hingga wangi dalam kuali dan tuang dalam periuk dalca dan kacau sebati dan jika dalca kelihatan pekat boleh tambah air panas , kacau lagi dan biar seketika baru boleh tutup api.
No comments:
Post a Comment