Saturday, August 06, 2011

Serimuka Berlapis

 Salam,
Hari ni tuan umah nak buka kat PJ..umh mak/ayh,..nak buka ramai2 dgn adik beradik...
mesti gempak dgn mcm2 juadah agaknye..
Hari ni sumbangan tuan umh adalah kuih serimuka berlapis ni dan Sardin roll....OK lah tu dr x der apa2 kan...

Bahan :
Bahagian bwh :
  • 1 cwn beras pulut direndam kemudian ditoskan
  • 1 1/2 cwn santan
  • sedikit garam dan gula
  • 1 sehelai daun pandan
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus (  masak je dlm rice cooker ).Bila pulut masak ratakan dan tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih kurang 20 minit.

Bahagian atas :
  • 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 sb tepung kastad
  • 1 cwn santan
  • sedikit garam
  • 1 cwn gula
  • Pewarna ( terpulang )
Caranye :
  1. Bancuh adunan bahan di ats..( gaul guna tgn aje )
  2. Kemudian tapis kan spy x der yg berketul...
  3. Bahagikan kpd 2 @ 3 bahagian...letak kaler/pewarna..
  4. Kukus 1 per 1 di ats lapisan pulut , berselang seli dlm 5 minit ....
  5. Siap ...sejukkan ..barulah di potong utk hidangan..

Aduhaii,.. lapisan x kelihatan sgt...kalernye merah ,kuning ,merah...huhuhu!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...