Thursday, February 16, 2012

Puding Sagu Berkuah

Salam kembali.....
Menu puding ni adalah kesilapan dari mmbuat kuih bronok a.k.a kueh sago.....
Masa memasak td terlebih air lah plk.....adoii cmno bleh spoill td.....
ats skodeng2 dlm tenet ni...akhirnya tuan umh mmbuat satu kputusan utk mengolah..kueh sago ni kpd puding sagu berkuah....apamcm terrorr x...??hehehehe!!!

Bahan :
  1. 2 cwn sagu - di basuh dan toskan
  2. 4 cwn air
  3. 1 sb perisa sirap ros
  4. 1 sk perisa pandan
  5. 10 sb gula
  6. 1 kotak santan + 2 cwn air
  7. 1 sb tepung beras
  8. 1 sk garam
Caranya :
  1. Jerang air + sirap ros +perisa pandan + gula....tunggu sehingga mendidih
  2. Masukkan sagu..kacau sehingga pekat..
  3. Masukkan ke dlm cwn...biarkan seketika..
  4. Utk kuah ..Masukkan air + santan dlm periuk.. kacau...
  5. Masukkan tepung beras dan garam....kacau2 sehingga sedikit likat...
  6. Tuangkan kuah di ats sagu ....simpan dlm petisejuk....Siap!!
  7. Hidangkan masa sejuk2..mmg sedap

Klu nk lg manis letak sedikit kuah gula merah....Nyammmmm mmg lg sedappp..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...