Friday, February 17, 2012

Cucur Crabstik Lembut

Salam hari jumaat....
Hari ni mood tuan umh mmg malas nak masak...nk tw knp...??.entah tuan umh pn x tw nk jwb apa...
dh sampai masa virus malass melanda...ginilah jadik nyee.....
Menu utk hari ni hya cucur crabstik aje...malas2 pn cekodok ni jgk jd hidangan...yg penting sempoooooiii..!!
Kebiasaannya..klu tuan umh nk buat cucur yg lembut,hya di tambah nasi blander...tp kali ni buat cara original..guna air panas mendidih....itu salahsatu auternatif..klu x caya cubalah yee nnt..!!

Bahan :
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn air panas mendidih
  • Sedikit air sejuk
  • Daun sup - hiris
  • 2 crabstik - di potong2
  • 1 bj bwg - di hiris
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 sb garam
Caranya :
  1. Masukkan tepung +garam+serbuk kunyit dlm 1 bekas...ratakan sebati
  2. Masukkan air panas sedikit2..gaul dan kuapkan dgn sudu/senduk ( klu berketul2 x per )
  3. Masukkan air sejuk sedikit2...( jgn byk nnt cair bancuhan ccur ni )
  4. Masukan bahan hirisan ( bwg,crabstik n daun sup ) gaul lg
  5. Cubit dgn tgn je dan di bulat2kan dan goreng dlm kuali sehingga masak..Siap!!

Hasil nyee mmg lembut ....!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...