Thursday, January 19, 2012

Kuih Talam Misan Tebu



Salam...
Hari ni  cuaca tetiba mendung dan hujan ...sempat gak tuan umah mmbuat kuih talam yg di intai2 dlm FB kelmarin....nmpk terliur je ..hari ni sempat dgn secepat kilat menghasilkan kuih talam ni...nak taw cmna leh zup zap2x siap meh tgk yee ..:

Bahan Bawah - Misan tebu :
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 1/3 cwn air
  • 1 cwn misan tebu ( klu di tukar dgn gula merah pn OK)
  • 1 sb air kapur
  • 1 sk tepung kastad
Caranya :
  1. Masukkan kesemua dlm blander...blander sehingga sebati..
  2. Panaskan kukus...sapukan loyang dgn minyak..
  3. Masukkan adunan ni ke dlm loyang kukus smpai masak ( dlm 20 minit )
Bahan atas - Putih :
  • 1/2 cwn tepung beras
  • 1 sk tepung kastad
  • 1 cwn santan
  • 1 sk garam
Caranya :
  1. Masukkan kesemua dlm blander...blander sehingga sebati....
  2. Kemudian lorek2 kan adunan bwh dgn garfu..
  3. Tuangkan  adunan atas ni ke dlm loyang kukus tadi smpai masak ( dlm 15 minit )


Dah sejuk bolehlah di potong utk di hidangankan...sempat gak utk bekalan sekolah  my girl...

1 comment:

izahdaut said...

dulu masa mak bertanam tebu, mmg rajin buat misan tebu. oo tukar pun boleh ke gula biasa ek. cume wangi tebu tu tak de la kan. sedap nampaknya tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...