Monday, January 16, 2012

Pai Daging Kentang Lada Hitam

 Salam..
Dah monday bluuuu yee....jgn ade yg blurr plk pagi2 ni..
Ok lah menu pai ni adalah menu minggu lepas...tp hr ni baru dpt update...kan dh kata sejak my boboi dh skol ni mama mmg sibuk cikit laaa.....tp apapn blog ni msti di penuhi jgk....jgn risau..!!

Bahan Doh :
  • 2 cwn tepung gandum
  • 3 sb majerin - di cairkan
  • 1 sk garam
  • Sedikit air sejuk
Caranya : Uli bahan di ats sehingga menjd doh yg tidak melekat2...kemudian rehatkan seketika di tutup dgn kain lembab...

Bahan Inti :
  • 5 bj kentang - di potong dadu dan goreng
  • Daging kisar - di goreng seketika
  • 1 bj bwg besar - di mayang
  • 3 uls bwg putih - hiris
  • 2 inc halia - di hiris
  • 2 sk lada hitam - di tumbuk
  • 2 btg daun sup - di hiris
  • 1 bj cili merah - di hiris
  • 1 kiub stock ayam
  • garam n gula
Caranya :
  • Tumis bwg merah,putih n halia....
  • Masukkn daging kisar yg siap grg td..gaul sebati...
  • Masukan lada hitam dan kentang grg....gaul sebati lg
  • Perisakan dgn kiub aym ( jika perlu garam n gula )..
  • Taburkan daun sup dan cili merah hiris..gaul sebati..Siap
Cara buat Pai :
  1. Canaikan doh sehingga berbentuk bulat yg besar... ( bah 2 bahagian [ ats n bwh ] )
  2. Sapukan majerin di permukaan loyang..
  3. Masukan doh yg siap di canai di ats loyang....
  4. kemudian masukkan inti....dan tutup permukaan ats dgn satu lg doh yg di canai
  5. Cucuk2 permukaan ats dgn pisau..sapukan kuning telur
  6. Masukkan dlm oven dgn suhu 180 selama 20 minit...( terpulang oven masing2 )

Nyam2 kenyang dgn sebuku pai buat dinner kami sekeluarga...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...