Friday, May 27, 2011

Tepung Pelita Lagi..!!

 Salam..
Hari ni pepagi lg tuah umah dh mengondam dapur , x sangka ada sikit tepung beras yg berbaki....
Pikir pya pikir elok jgk lah buat tepung pelita...esok mertua nk dtg umah..sekurang2nye ada lah dessert sikit...
Dlu ada jgk buat Tepung Pelita ni ,tp x comeii...kali ni biar comei2,baru puas hati ....insyakallah sedapp.!!!
 Tapi kali ni dh ada sikit improvement....
Utk menpercepatkan cara masak tepung pelita ni...boleh follow tip ni..:-

Bahan2 :
** Lapisan hijau ( bwh )
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula pasir (boleh kurangkan, kalau tak suka manis)
  • 5 cawan air
  • 5 helai daun pandan - di kisar dan perah pati nye ( aku guna sedikit perisa pandan + pewarna hijau ).
  • Secubit kapur
Caranye :
  1.  Campurkan semua bahan di atas dlm periuk dan kacau rata.
  2.  Masak di dapur ( api kecil ) sehingga pekat ..tp kena kacau selalu..
  3. Kemudian masukan ke dlm bekas...ketepikan..  
----------------------------------------------------------------
 ** Lapisan Putih ( atas )
Bahan :

  • 4 cawan santan / 1 kotak pati kelapa
  • 6 sudu besar tepung beras
  • sedikit garam
*** garam letak 1 sb...biar rasa lemak sikit..


Caranye :

  1. Campurkan semua bahan dan gaul rata. 
  2.  Masak di dapur ( api kecil ) sehingga pekat ..tp kena kacau selalu..
  3. Tuangkan lapisan putih ats lapisan hijau
  4. Panaskan kukus....masukan bekas2 yg berisi tepung pelita tersebut ke dlm kukus 
  5. Kukus selama 5~10 minit je , x perlu lama2 sbb lapisan hijau/putih tu dh masak sebenarnye
  6. Siap..angkat tunggu smpai sejuk...kemudian simpan dln petiais....baru sedapp mkn masa sejuk2..!!

Harap mertua ku berpuas hati....dgn dessert x seberapa ni...

Wednesday, May 25, 2011

Kek Gulung Kasih

 Salam...
Kelmarin dlu ada nmpk umah Izah,DJ..dan K.Zana buat kek gulung gini....
hari ni baru nk mencuba....sng aje laa upanye...cuma nk mengulung tu nk kena hati2...takut pecah aje..cubalah buat kek cmni ,lembut,manis dan menarik je ...
Bahan2
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya ..bleh klik sini. Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit.Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.

Bleh laaa....hasil 1st time buat.. kena byk improvement..!!!

Nasi Hujan Panas

 Salam...
Hari ni tuan umah masak Nasi Hujan Panas....hmmmmm napa lak nasi yg berkaler2 ni di beri nama
Nasi Hujan Panas....????
Cer cer cita sikit.....?????
Resepi asal dr : My Resepi

Bahan-bahan

  • 4 cawan beras basmati  - beras biasa pn bleh aje
  • 5 cawan air
  • 2 kiub ayam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna merah, kuning dan hijau
Bahan Tumisan
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
Bahan Hiasan
  • bawang goreng
  • kismis

Cara-cara

  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
  2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
  3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
  4. Masukkan beras dan gaul rata.
  5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
  6. Masaklah nasi sehingga masak
  7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
  8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka  
    Sedap di hidangkan bersama ayam masak merah dan jelatah...nyum3x!!

Monday, May 23, 2011

Sambal Ikan Bilis Kering

 Salam...
Hari ni masak cin cai je....
En Somi dh pesan minggu ni kita makan ala2 kampung je....lg menyelerakan...
Yupp Tuan tanah ..akn di beressss kannn..keh3x!!!!!

Sumber resepi ni dari : Busu Shamsiah - KR FBook
sorry kak ade derhaka sikit...!!
Bahan
  • Ikan Bilis
  • 10 bj cili api*
  • 5 bj cili segar*
  • 1 bj bwg besar*
  • Sebesr ibu jari Belacan*
  • secubit garam
  • Minyak
* Di tumbuk x perlu terlalu lumat..

Caranye
  1. Panaskan minyak ,masak ikan bilis sehingga hampir2 garing..kemudian ketepikan
  2. Tumiskan bahan * sehingga garing dan masukkan semula ikan bilis
  3. Rasakan secubit garam...kacau n siap..!!


Semlm ade beli ulam pegaga dan daun ulam raja..perrrhhh pekena dgn sambal ni..mmg sedappp!!

Saturday, May 21, 2011

Pizza Spicy Bread

Doh Spicy Bread
 Salam berhari minggu....
Hari ni malas betul nk makan nasi...pikir pya pikir..last2 buat pizza je lah..nasib baik bahan2 semua ada...terus aje ON..
Sebelum ni klu ada yg perasaan tuan umh ada buat pizza doh nye rasa garlic bread..tp kali ni doh nye rasa spicy plk...nk tw meh kita tgk cmna resepinye...:



Bahan2 Doh Pizza
Ini bread improver



  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sk yis kering
  • 1 sb susu pekat
  • 1 sk bread improver
  • 1 sb garam
  • 1 sk minyak zaitun
  • 1 sk shortening
  • 1 cwn air suam
  • 2 sk serbuk kari
  • 1 sk lada hitam tumbuk halus - serbuk pn ok
  • 1 sk garam
Caranye :
  1. Sediakan cwn berisi air suam...campurkan yis + susu dan kacau..biarkan seketika sehingga bancuhan spt susu masam yg kembang...
  2. Sediakan bekas, masukkan tepung,garam ,bread improve ,serbuk kari ,lada hitam ,garam dan shorterning...uli bersama 1 cwn bancuhan air td..sehingga doh tidak melekat2 di tgn...( ltk sikit minyak zaitun )
  3. Biarkan sehingga doh naik 2 kali ganda dan tutup dgn kain basah/kering....
  4. Kemudian bila doh sudah kembang tumbuk2kan dan uli lg....ulangi step 3td..dan uli lg...
  5. Setelah itu canaikan doh dan masukkan ke dlm loyang yg sudah di sapu minyak ( spy x melekat )
  6. Letak inti pizza ,spt sos spegethi prego,sosej,crabstik,nenas,cili dan bwg holand yg di potong dadu...last baru ltk cheese...
  7. Bakar selama 20 minit dgn suhu 170...** rasai nnt aroma roti pizza yg sggt sedap bau nye..x caya cuba test,try..nnt pasti ada yg x sabar menunggu pizza masak..!! hehehe!!

Sebelum di bakar


Dah masak pn...

Dah makan pn..!!!

Friday, May 20, 2011

Homemade Chocolate

 Salam..
Hari ni rasa terpanggil plak utk nk buat homemade coklat..
Laa rupanye senang aje nk buat coklat ni...tuan umh x ambik kelas pn cuma follow dlm youtube je...x yah nk bazir2 ambik kelas..
Tapi klu g kelas pn ok gak bleh mcm2 jenis coklat dibuat..x per lah kali ni tuan umh berguru dgn tenet aje...jadi jgk..!! hehehe!!
Sumber resepi dari : Hasil Tangan Gadis Kampung

Bahan :
  • 500 g cooking chocolate.
  • 250 g susu pekat manis.
  • 30 g butter.
  • 3 s.t. Nescafe.
  • Badam - goreng kering  
Caranye :
 1.Campurkan  butter dan chocolate. Masak cara double boil atas api yg perlahan hingga pekat.
2. Tuang adunan 1/2 sukatan  dlm acuan .Bekukan dlm 2 minit dlm frezzer.
3. Keluarkan dn masukkan badam dan tutup dgn coklat lg..mcm ni homemade Chocolate
3. Bila sejuk, simpan dlm fridge about 2 hours.
4. Then bila dh sejuk bleh lah kuarkan dr acuan..


*Klu nk lawa, blehlah letak dlm paper cup mcm ni

Blanded Chocolate Cake


Salam...
W/p skrg masih panas dgn  Blander Orange Cake ...tapi kali ni tuan umah main keja campak2 kat dapur dgn idea Blanded Chocolate Cake ,camna OK kan ..hihii!!!
Senang aje nk buatnye...masukkan semua dlm blander....kisar aje...
Siap..terus bakar....

Bahan
 Versi  6 pcs cup cake
  • 1 1/2 cwn tepung kek
  • 2 sb butter - di cairkan
  • 1/2 cooking coklat - di cairkan
  • 6 sb gula
  • 2 bj telur
  • sedikit esen vanilla
  • 1/2 cwn susu cair/segar
Caranye :
  1. Blander aje semua bahan di ats..
  2. Masukkan dlm loyang @ dlm bekas cupcake
  3. Bakar dlm 20 minit dgn suhu 170'

Dah mcm muffin ....hantam lahhh..hehehe!!

Puff Sayur + Crabstik

 Salam,
Lama rasanye x bersiaran...
Semlm genaplah 9 thn annivesery ku dgn en suami tercinta ....Alhamdulliah bersyukur yg amat2 sggt di kurniakan suami yg amt penyayang serta 2 cahayamata yg comei..Amin2 Ya Rabalalamin..!!

Semlm x der masak yg special pn semperna ulangthn perkahwinan ..cuma mkn2 biasa je..hya doa ksyukuran ke hadrat Ilahi krn apa yg dikurniakan kpd hamba mu ini , biar kekal  aman bahagia hingga ke hujung nyawa ..Aminn!!!!
Bahan :
  • Paff Pastry Kawan
  • Crabstik
Bahan tumisan :
  • 2 bj bwg merah kecil - di hiris
  • 2 uls bwg putih - di hiris
  • 1 inc halia - di hiris
  • 1 bk cili merah - di hiris
  • 1 bj lobak merah - di potong dadu
  • 1/3 kobis -di racik halus
  • sedikit udang kering - di tumbuk
  • 1 sk serbuk tumix
Caranye :
  1. Tumis aje bahan2 tumisan..di ats sehingga masak...ketepikan
  2. Setelah puff pastry dh lembut tebarkan dan canaikan dgn penguli utk besar sedikit saiznye..
  3. Letak sayur tumisan td...dan crabstik di atasnye
  4. Kemudian tutup dan climkan bahagia tepi dgn garfu...
  5. Bakar selama 15 minit dgn suhu 200'...

Saturday, May 14, 2011

Lompat Tikam Bersagu


 Salam..
 Dessert ni namanye Lompat Tikam Bersagu...dessert ni di derhaka kan oleh tuan umah..hehehe!!
Ada separuh org mkn  lompat tikam ni di tmbah dgn pulut merah tp kali ni tuan umah guna sagu merah..cmna ok x..?? hehehe!!

Lompat si katak lompat
Lompat lah tinggi-tinggi
Apa tuan umah buat
                      Lompat tikam resepi sendiri...

Hehehe...jgn mare.!!

Bahan2 :
                                                                             
Lapisan Sagu
  • 1/2 cwn sagu
  • 2 titis sirap merah
  • 4 sb gula
  • Air
Caranye :
  1. Masak kesemua bahan di dlm periuk ( api pelahan )..sehingga sedikit pekat.
  2. Masukkan kedlm bekas yg di sapu sedikit minyak....
  3. Ketepikan..
Lapisan Hijau
  • 1 cwn tepung beras
  • 1 sk tepung jagung
  • 2 1/2 cwn air
  • sedikit air kapur
  • 2 sb gula
  • sedikit perwarna hijau/jus pandan
Caranye :
  1. Masak kesemua bahan di dlm periuk ( api pelahan )..sehingga sedikit pekat.
  2. Masukkan kedlm bekas yg bwh nye sagu ..
  3. Ketepikan
Lapisan Putih
  • 1 cwn tepung beras
  • 1 cwn santan
  • 1 sb garam
Caranye :
  1. Masak kesemua bahan di dlm periuk ( api pelahan )..sehingga sedikit pekat.
  2. Masukkan kedlm bekas yg bwh nye lapisan hijau..
  3. Dan kukus  selama 15 minit
Air Gula :
  • 1 cwn gula merah
  • 1 cwn gula biasa
  • 2 cwn air
  • 2 daun pandan - dikoyakkan
Caranye : Masak kesemua bahan sehingga mendidih..kemudian tapis kan...boleh di hidangkan bsama kuih lompat tikam ni..!!


Rendang Ayam Cili Api

 Salam
Semalam tuan umah sempat gak mmbuat rendang w/p bbrp ketul ayam...
Entah rasa teringgin lak tekak ni nk makan...nk tunggu raya lmbat lg...

 Bahan :
  • 1 ekor ayam
  •  10 bj cili api ( terpulang )*
  • 5 tangkai Cili kering *
  • 4 labu  bawang besar *
  • 10 ulas bawang putih *
  • 1 inc halia *
  • 1/2 inc kunyit hidup*
  • 1/4 inc lengkuas *
  • 3 btg serai - ketuk sikit
  • 5 sb kerisik
  • 1 kotak kecil santan
  • 1 helai daun kunyit - mayang sederhana
  • 2 helai daun limau purut - mayang halus
  •  garam dan gula ikut rasa
  • minyak masak
* - di kisar

Caranye :
  1. Tumis bahan * dan serai sehingga naik bau..
  2. Masukkan ayam ,gaul sebati...biarkan seketika sehingga air aym kering..
  3. Masukkan santan ,garam/gula dan kerisik....gaul dan kacau sehingga kering
  4. Taburkan daun kunyit dan limau purut..kacau lg..
  5. Siap utk di hidangkan...

Ni bleh lah buat utk hidangan raya nnt...

Apam Dot-Dot


Salam..
Apam polka dot dot....mmg dh lama famous..tp kali ni baru tuan umah menerima seru utk mmbuatnye..hehehe!!
 Apam ni dlu nye cukup popular dlm Kongsi Resepi di facebook..
K.Zuraini Alias dr Semanis Gula yg mmperkenalkan nye...



Bahan
  • 2 cwn tepung + 3 st baking powder
  • 1 sk ovellate
  • 1 cwn gula
  • 3 bj telur
  • Setitis esen vanilla
  • 150ml susu segar @ ( Air +5 scop susu tepung ) 
  • Perwarna - terpulang
Inti : Kaya,Jem,Kelapa manis,kacang merah dll

Caranye :
  1. Pukul gula,overllate ,esen vanilla dan telur sehingga kembang dan putih berkrim
  2. Masukkan tepung dan di selang seli dgn susu
  3. Asing kan adunan kpd beberapa kaler...
  4. Masukan adunan kedlm peper cup kemudian masukkn inti spt ni K.Zuraini (teknik)
  5. Tutup dgn adunan td kemudian dot2 kan di ats dgn kaler yg lain
  6. Kukus selama 10 minit sehingga kembang..tp jgn pecah..

Kerabu Kuini

Salam...
Dah ttu ramai yg x mengenali apa itu buah kuini....
Buah kuini ni atau nama sains nye ialah Mangifera Odorata..
Buah ini adalah sejenis kumpulan buah mangga jugak...
Cuma rasa dan aroma bau nye aje ada perbezaan..
Pokok buah kuini ini mudah di dapati di Malaysia,Indonesia,Filipina,Thailand
dan Vietnam....                                                         

Bahan :
  • 2 bj buah kuini - di buang kulit dan di sagat memanjang
  • 3 sb sambal belacan
  • 2 bj bwg merah kecil - di hiris
  • Garam dan gula secukup rasa
Caranye : Gaulkan kesemua bahan dlm 1 bekas....Siap




Taufoo Jepun Kukus Kuah Paprik





Salam..
Kelmarin klu masih ingat tuan umah ada N3 jgk Taufoo Jepun Kukus
Kali ni nk cuba lak  sira dgn kuah paprik....klu nk rasa sila lah ... jamu mata je lah yeee....hehehe!!

 Bahan Kuah :
  •  Sotong/udang- potong kecil
  • Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 1 ulas bawang besar - dipotong
  • 1/2 inci halia - diketuk
  • 1 batang serai - diketuk
  • 6 ulas cili padi - diketuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
  • Garam secukup rasa (jika perlu)
  • 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
  • Satu cawan air (jika suka berkuah)
Caranye : 
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
  2. Masukkan sotong/udang dan kacau hingga masak.
  3. Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
  4. Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
  5. Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
  6. Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang. 
  7. Blehlah di sira ats Taufoo jepun yg siap di kukus.....
Sesekali cuba sesuatu yg baru OK jgk kannnn??!!!

Wednesday, May 11, 2011

Pizza Garlic Bread

 Slmt mlm...
Wah ,hari ni alhamdullilah dgn rezeki limpahan NYA...makan pn cukup kenyang dgn hidangan Laksa Johor,
dan kemudian di susuli plk mkn  pizza resepi derhaka,dgn citarasa sendiri...iaitu Pizza Garlic Bread
tu dia derhakanye pizza kali ni  iaitu doh  ada campuran bwg putih dan daun sup...

Bahan2 Doh Pizza
Ini bread improver


  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sk yis kering
  • 1 sb susu pekat
  • 1 sk bread improver
  • 1 sb garam
  • 1 sk minyak zaitun
  • 1 sk shortening
  • 1 cwn air suam
  • 2 uls bwg putih - di parut
  • 1 tangkai daun sup - di hiris
 Caranye :

  1. Sediakan cwn berisi air suam...campurkan yis + susu dan kacau..biarkan seketika sehingga bancuhan spt susu masam yg kembang...
  2. Sediakan bekas, masukkan tepung,garam ,bread improve ,bwg putih parut,daun sup dan shorterning...uli bersama 1 cwn bancuhan air suam td..sehingga doh tidak melekat2 di tgn...( ltk sikit minyak zaitun )
  3. Biarkan sehingga doh naik 2 kali ganda dan tutup dgn kain basah/kering....
  4. Kemudian bila doh sudah kembang tumbuk2kan dan uli lg....ulangi step 3 td..dan uli lg...
  5. Setelah itu canaikan doh dan masukkan ke dlm loyang yg sudah di sapu minyak ( spy x melekat )
  6. Letak inti pizza , tapi tuan umah guna kuah spegethi daging menu semlm,kemudian add sikit dgn bwg holand dan cili bangla merah yg di potong dadu...last baru ltk cheese...
  7. Bakar selama 20 minit dgn suhu 170...** rasai nnt aroma roti pizza yg sggt sedap bau nye..x caya cuba test,try..nnt pasti ada yg x sabar menunggu pizza masak..!! hehehe!!

Asyik mkn pizza dgn roti rasa biasa aje...kali ni tukar sikit rasa rotinye ,baru betul2 maverloss pizza camni..

Tu dia pizza buat sendiri..mmg melimpah2 isi nye..!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...