Thursday, March 31, 2011

Bubur Kacang Merah


 Salam kembali...
Dah lama rasanye x mkn bubur kacang merah ni...teringgin plk hari ni....tp tu lah pyalah bebal x ikut petua2 yg ada dlm tenet ni...menrebusnye adalah dekat 2 jam....aduihhh jenuh den menunggu kat dapur knp lah x kembang2 ni....tp nx time bleh lah follow petua2 yg ada ...spy x buang masa dan gas pn bleh jimat....Petua

Bahan2
  • Kacang merah - di rebus empuk - nk cpt bleh follow ni..klik 
  • 1 cwn gula merah
  • 2 helai daun pandan
  • 1 kotak santan
  • 2 cwn air
Caranye :
  1. Masakkan gula merah bersama daun pandan sehingga naik bau...
  2. Masukkan santan dan juga air
  3. Next,masukkan kacang merah yg sdah empuk ..kacau sebati...tp klu kurang manis bleh tmbah gula...


Nak enak simpan dlm petiais...mkn sejuk2 lg sedappp!!

Puding Sekelip Mata - Perisa Mango


 Salam....
Rasa nye cuaca skrg makin x menentu...jap2 kang panas..tetiba hujan selebat2nye....
tapi kita sebagai insan di muka bumi ni bersyukur aje lah ats segala kurniaan NYA...

Memandangkan  kekadang cuaca panas skrg ni ...tekak  ni dh tentu nk kan sesuatu yg sejuk ye x..??
Teringgin plk rasanye nk mkn lg Puding sekelip mata ni..yg lps pya masih terbyg2 lg, x puas rasanye...Klik
 Bahan2 nye masih sama..(sila lihat pic ats )  yogurt ,nata de coco dan cummy perisa manggo..
Nak buat follow aje yg lepas Puding Sekelip Mata
Hmmm..mmg terasa sedap ..tp klu nak berdouble2 sdap simpan dlm petiais 1 mlm ..inyakallah puas hati..

Wednesday, March 30, 2011

Tempe Stick


Salam kembali....
Sorry lah hr ni tuan umah x der  menu nk di N3...cuma kali ni nk citer sikit pd sapa yg pengemar mkn tempe ni.....
Kelmarin aku skluarga g Maidin USJ ( ishhh mesti ada yg kata x der tmpt lain ke nk pg.." ada aku kesah"!!) ahh..peduli apa aku..yg pnting kat sini mcm2 adooo..lg2 brg keperluan dapur yg smmgnye murah2..klu nk ikutkan mmg tiap2 minggu aku ke sini....
Tak lama lg dgr  cite kaw perumahan ku akn bkk 1 lg caw Maidin gak...haaa...jgn jeles nnt akk asyik bciter plk pasai brg kat Maidin BSP ni...hehehe!! beranggan  lah tuuu...kwng3x!!!!!!!!!!

Masa dok round2 kat area frozen food ..terjmpa lak si tempe ni ,wahh dh di komisyel kan ala2 nurget gitu....so si kakak promoter ni dok kasi aku rasa....terkedu sekejap bila aku mengunyah dan menikmati seketul tempe stick ni...mmmmmm   mmg sedap laaa...( hahaha..klu dh peminat setia tempe di buat apa pn sedap..hihihi!!)

Apa lg ambik lah sepeket...tya kak promoter tu brp hega..dia kata RM8 je...hmmm tempe pya pasai beli aje lah...almaklum lah  dh kerap sggt nurget ayam..kali ni kita tukar ke nurget tempe plk...OK kan..???

Klu sapa2 nk cuba Tempe Stick ni...haaa ni dia packaging nyee...
Nak dptkan tempe stick ni rasa nye tmpat lain x der lg kot Maidin aje yg ada jual...sbb ni product baru dari IKS...bagi kita rakyat msia apa salahnye kita support sikit product buatan Msia sendiri....sdh pasti di jamin ke halalal nyee...
Tempe Stick...ala2 nurget gitu ( hega dlm RM8/pack)

Mmg rasa cm mkn nurget...cuma bila telan rasa tempe laaa....hahaha!!

Monday, March 28, 2011

Supreme Pizza


Salam hari isnin....
Hari ni rasa teringgin lak nak buat Pizza...konon2 nye dlu buat menjadi  [Pizza  yg dlu ] ,..dah naik gian lak nk buat lg...hehehe!!
Wah2 pas ni dah bleh jimat ribu riban lah yee....jgn jeles ..kih3x!!!

Kali ni tekak ni gatal lak nk mkn supreme Pizza lak..ala2 pizza hut gitu..hihihi...!!.nk beli kang dan ujung bln...pokai tuan tanah..kali ni buat sendiri je lah  lagi best.jimat pn jimat ..dan berbaloi2...!!

Nak buat Doh Pizza ni lebih kurang cam yg dlu je..tp ada sikit2 cedok2 idea dr umah K.Yatie Sinar kehidupan tu

OK lah kita citer aje lah cmna nk buat erkk...

Bahan2 Doh Pizza
Ini bread improver

  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sk yis kering
  • 1 sb susu pekat
  • 1 sk bread improver
  • 1 sb garam
  • 1 sk minyak zaitun
  • 1 sk shortening
  • 1 cwn air suam

    Caranye :

    1. Sediakan cwn berisi air suam...campurkan yis + susu dan kacau..biarkan seketika sehingga bancuhan spt susu masam yg kembang...
    2. Sediakan bekas, masukkan tepung,garam ,bread improve dan shorterning...uli bersama 1 cwn bancuhan air suam td..sehingga doh tidak melekat2 di tgn...( ltk sikit minyak zaitun )
    3. Biarkan sehingga doh naik 2 kali ganda dan tutup dgn kain basah/kering....
    4. Kemudian bila doh sudah kembang tumbuk2kan dan uli lg....ulangi step 3 td..dan uli lg...
    5. Setelah itu canaikan doh dan masukkan ke dlm loyang yg sudah di sapu minyak ( spy x melekat )

    Utk Inti supreme..spt dlm pic ats...tp rasanye ada sikit bahan yg kurenggg kan..??.ahh itu ttp mata je lah asal rasa dh dekat2 OK lah tu...

    • Sos Prego
    • Sosej - di potong2
    • Crab stick - di potong2
    • Nenas - di potong dadu
    • Cili Bangla - di potong dadu
    • Tomato - di potong2
    • Cheese / Mayonis
    • ...ni dia sebelum di bakar
      Klu nk bakar terpulang pd saiz oven masing2 yee..
      @@ Bakar  selama 20minit dlm antara suhu 170~180..
      Ni dia siap sudah ..panas2 lg kuar dr oven...
      Taraaaaa..ni dia bleh dpt 2 loyang , ..klu beli dh confirm RM50 terbang ye x..??
      bikin sendiri x smpai RM15 tw...jimat2
      Ada yg terliur.????.nah ambik sepotong..hehehe!!!

    Saturday, March 26, 2011

    Popiah Goreng Inti Crab Stik + Sayur


     Salam berhari sab2....
    Cuti2 dok umah aje ke..?? msti dh mcm2 plan nk g jln2..almaklumlah weeknd day....!

    Popiah goreng ni mmg peberet ku dr azalinye....klu bln pose mmg popiah ni yg di cari2 dlu kat bazar ramadhan...
    tp biasalh klu beli skrg sebijik dan 70 sen...( x tw lah kat tmpat lain klu murah lg..tp kat tmpat aku ni mmg mahal..)
    Kekadang pikir baik buat sndiri dr beli...berbaloi2....!!
    OK lah meh kita layan popiah gebussss ku mcm tuan dia gak...kih3x.!!!!


    Inti sayur

    Bahan2 nye :
    • 1 bj lobak merah - di hiris memanjang
    • 4 kping sengkuang - di hiris panjang
    • 1 ketul isi ayam - di cincing
    • 1 bj bwg merah - di hiris
    • 1 inc halia - di hiris
    • 1 ulas bwg putih - di hiris
    • 1 sk serbuk lada sula
    • 1 sk serbuk Tumix
    Caranye :
    1. Tumiskan ayam,bwg merah,putih halia..
    2. Masukkan lobak merah n sengkuang..kacau
    3. Kemudian..taburkan serbuk lada sulah n serbuk tumix..klu x masin ltk sikit garam
    4. Tak perlu lama2 nnt inti sayur ni layu sggt... , klu siap..ketepikan

    Cara nk sediakan roll popiah

    1. Sediakan kulit popiah..letak inti sayur td..dan sebatang crab stik...
    2. Gulung ...secantik mungkin....tp aku nye x brp cntik sggt sbb tuan nye keras tgn..asalkan bergulung sudahhhh..hehehe!!
    3. Goreng sehingga kuning keperangan spt pic di bwh...

    klu rajin blehlah buat kuah cili..tp tuan umah malas plk..mkn dgn sos cili aje...
    Cam ni pn dh sodappp...licinnnnnn!!!!

    Friday, March 25, 2011

    Bihun Sup Utara


     Selamat ptg jumaat....
    Menu bihun ala utara ni cheq buat smlm....sbb dh lama dok teringgin nk buat....
    Bagi org2 utara terutama Kedah..jgn marah yee..klu bihun sup ni byk derkhaka nyee....sbb cheq baru nk blajar..salah silap harap di maafkan yee.....

    Mai kita ke dapo ...kita buat bihun sup utara...

    Bahan2 :
    • 1/2 peket Mee hoon
    ** cara nk jadikan bihun ni kuning sng aje...klu rasa malas nk rendam lama2 ,
    1.   Jerang air + 2 sk serbuk kunyit + 1 sk garam  sehingga mengelegak
    2.   Masukan mee hoon..celur sehingga agak2 kembang....pas tu angkat dan toskan....Siap !!  

    Utk kuah Sup :
    Bahan2 :
    • Daging lembu - di potong dadu
    • 2 bj bwg merah - di hiris
    • 3 uls bwg putih - di hiris
    • 2 inc halia - di hiris
    • 1 inc lengkuas
    • 1 sup bunjut
    • 1 btg kayu manis
    • 2 ktm bga cengkih
    • 4 bj buah pelaga
    • 1 pc asam keping
    • sedikit lada hitam - di tumbuk2
    • garam seckup rasa..
    • Air - utk kuah
    Caranye

    • Rebus daging dgn air 1 jug
    • Tumis kayu manis,bga lwg,buah pelaga..bila naik bau masukan bwg merah,putih,halia n lengkuas
    • Masukkan lada hitam dan klu nk sup betul2 sedap masukkan skali btg sup ( rahsia sup betul2 sedap ,x caya bleh cuba pas tu leh komen..)
    • Lepas tu , masukkan tumisan td ke dlm periuk  rebusan daging beserta sup bunjut ....kacau
    • Masukkan garam secukup rasa...klu air kurang tmbah lg...
    Bahan sampingan :
    • Taugeh
    • Daun sup
    • Kacang tanah goreng
    • Bwg goreng
    • Bergedil - nk tw bleh klik sini ( tp klu x letak pn x pe.. )
    • klu nk power lg kena ada sambal - tp sambal ku mmg derhaka sgguh..just sambal tumis ikan bilis

    Sesekali dok pekena bihun sup ni mmg best..!!

    Kek Alunan Kasih Buat Bzday Boy


    Ciannye kek Amir kosong aje x de topping...tp x per lah asal cedapp kan..hahaha!!!

    Slm pagi Jumaat....
    Hari ni 25/3 adalah hr lahir buat my bboy Amir Afiq.....3 thn sudah dia...rasanye cpt betul masa berlalu.....besar dh ank mama...tinggal sthn lg dia ddk temankan mama kat umah....thn 2013 dh nk masuk tadika....

    Meh layan gambar Amir Afiq.....
    Masa 1 bln...

    masa 5 bln

    masa 10 bln  rasanye...!!

    Setahun daaa..

    2 thn ...

    pic smlm..dn hr ni dh 3 thn...

    Slmt hari Lahir...lalalala..!!!
    Ok lah meh lah kita layan  kek Alunan Kasih buat bzday boy ku hr ni....


    Resepi kek ni hasil dr skodeng2 umah K.Yatie Sinar Kehidupan...tema kasih Kak Yatie..x sgka menjadi hasilnye...
    Sapa2 nk tgk detail cm mana K.Yatie buat sila klik aje ni Kek Alunan Kasih 
    Saya C/P resepi nye K.Yatie yeee...!!


    BAHANNYA
    • 250 gm butter
    • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
    • 5 Biji Telur
    • 1 sudu kecil ovalette-saya tambah
    • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
    • 2 sudu kecil baking powder
    • ½ cwn susu cair**
    • 1 sudu kecil esen vanilla
    • *Sebuk koko (secukupnya)
    • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
    • sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
    Cara2:
    1. Pukul butter dan gula smpai kembang...masukkan sekali ovalette...pkl lagi.
    2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
    3. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
    4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
    5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
    6. ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
    7. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
    8. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
    9. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
    Pengalaman sendiri :
    Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratakan adunan tersebut
    serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
    bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

    Kek Alunan Kasih buat Amir Afiq ibarat kasih syg mama x kan putus spt alunan ombak yg sepjg hari beralun2 di lautan...

    Wednesday, March 23, 2011

    Puding Sekelip Mata




     Salam....
    Hari ni saja nk mendemo 1 resepi yg amat2 simple dan terlalu mudah nk di sediakan...klu bdk2 suka sggt klu mkn puding cmni...mak/bpk pn lg suka ...!!

    Sebenornye resepi ni aku dpt dr adik ipar semasa pergi berkunjung umah dia minggu lepas di KL....
    Dia kata dia dpt ni pn dr mak cik dia....
    Nak menyediakan nye pn sekelip mata aje siap...x caya meh kita cuba buat...!!!!



    Bahan2 nye mudah aje...spt gambar di sini...:
    Bahan2 :
    • 1 pack yogurt - x kesah apa perisa tp tuan umah guna bluberry
    • 1 mangkuk nata de coco
    • 1 cwn susu segar
    • 1/2 cwn susu cair - yg ni klu ade lg best..terasa lemak2 skit
    • 10 pcs jelly/cummi 
    • Buah2 an - kali ni tuan umah guna anggur merah n hijau...

    Cara nk buat mudah aje :
    1. Sediakan bekas masukkan susu cair,susu segar n yogurt
    2. Kemudian masukan cummi,buah2an n nata de coco
    3. Kacau gitu2 je..pas tu simpan dlm petiais....
    Taraaaa....sekelip mata dh siap....tu pasal namanye Puding Sekelip Mata...

    Makan sejuk2 mmg sedap...cubalah.

    Tuesday, March 22, 2011

    Kuih Seri Muka

    Salam...
    Kuih seri muka....berseri2 lah sapa yg makan yee.....!!! yoolaahh tuu....hehehe!!
    Entah cmna lah sejarah kuih ni agaknye  ehh..??!! mendpt nama sesedap ni.....
    Nak buat nye klu kena cara mmg berseri2 laa...klu slh bancuh mmg buruk dan hodoh bangat..waduhhh.!!
    ( base pada pengalaman yg lepas aku laaa.. hihihi!!..)


    Sumber dari blog : K.Yatie ( Sinar Kehidupanku )
    Sy C/P yee...

    Bahan-Bahan : 

    • Bahan lapisan bawah
    • 500 gm beras pulut
    • 400 ml santan cair
    • 1 sk garam
    • 2 sb minyak

    • Bahan lapisan atas
    • 120 gm tepung gandum
    • 3 sb tepung jagung
    • 140 gm gula
    • 3 biji telur
    • 450 ml santan pekat
    • 1/2 sk garam
    • 300 ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)

    Cara-cara

    Untuk lapisan bawah
    1. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
    2. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
    3. Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
    4. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
    5. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
    6. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
    Untuk lapisan atas
    1. Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
    2. Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
    3. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendaklah ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
    4. Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
    5. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

    Alhamdullilah menjadi kali ni....tp kurang manis sikit...!!

    Goreng Pisang Bijan

     Slmt Pagi...
    Pepagi ni saja nak N3 bekpes ku n en hbby hr ni....
    Memandangkan ada pisang yg dh masak ranum utk di goreng..ada baiknye jdkan juadah bekpes...
    hari2 roti je....ada yg dh naik loya....

    Alaaaa pisang goreng ni simple aje...cuma bancuhan tepung tu aje yg di add bijan ...adalah sikit kelainan rasa
    dr pisang2 grg yg biasa kita mkn yee...!!

    Bahan :
    • Pisang - x kesah apa jenis pisang asal yg sesuai di goreng
    • 1 cwn tepung gandum*
    • 2 sb tepung beras*
    • 1 sk serbuk kunyit*
    • Sedikit garam n gula*
    • 2 sb bijan*
    • Air suam*

    Caranye :
    1. Bancuh bahan * sehingga sebati ( cam nak wat cucur/cekodok )
    2. Celup pisang dgn bancuhan
    3. Goreng sehingga masak kekuningan

    wat bekpes pn sodap...mkn ptg pn sodapp gak...!!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...