Wednesday, September 29, 2010

Rendang Ayam Acik Saerah

Rendang ni aku dpt resepi drp jiran kat umah mak mertua...Namanye Acik Saerah...upssss sorry Acik Saerah...saya guna nama acik utk rendang ni.....!!tp apa2 pn mmg sedap tw..nnt tiap2 raya leh bagi lg erkkkkk....
Rendang ni x mgunakan santan langsung..mmg sesuai sggt lah bagi sapa2 yg tgh berdiet yg nk mkn rendang...
Almaklum  lah musim raya kan..org leh makan rendang tp kita dok tengok2 je..mane aci....hehehehe..
Di sebabkan my hbby ku ini tgh berdiet..sbb darah tinggi nye ttiba naik lepas raya..so aku plk teringgin lah pulak nk mkn nasi impit dgn rendang..apa lg ting3x..baru teringgat ayam rendang acik Saerah tu yg mmg x guna santan..so maknanye hbby ku blehlah mkn yeeee.....sesuai sggt2 lah..dan cara nk msk nye pn kenalah ade kureng2 nye..cam kicap,garam dan gula nye pn kena kurang sukatannye....agak2 ade rasa udahlah...yg penting bleh jadi rendang....hehehehe..!!!

Bahan2 :
Ayam - di buang lemak ( ni utk yg nk berdiet klu korg x diet blasah aje lemak nye )
Krisik
Serai - klu 1 ekor ayam guna 10 tangkai - di titik
Air asam jawa
Sos Cili
Kicap
Garam n gula secukup rasa

Bahan Blander :
Bwg Merah
Bwg putih
Halia
Lengkuas
Cili Api - Ikut selera kepedasan tersendiri
Cili kering -                      "
Lada hitam - sikit jer  - aku sndiri ltk , klu x mau x pe..
Jintan manis                          "

Caranye :
Tumiskan bahan blander bersama serai sehingga garing...selepas tu masukkan sos cili n kicap..kacau
Kemudian masukan air asam jawa dan kerisik...setelah tumisan sbati masukan ayam..
Masukan garam n gula secukup rasa...Taraaa dh siap pn...Senangkan...x yah nk berjam2 masak rendang..
Cubalah sodap nye...x yah tunggu raya..bila2 nk makan pn leh buat kan2x..??

                                          Yum3x..mmg sedap d makan bersama nasi impit...

                                         Rendang Acik Saerah ni ade atas meja masa raya tu...
                                         mmg cepat laku...banding rendang yg lain...

Kek Besday Ayah



Semperna hari lahir ayah ku..sbagai ank2 kami merancang mmbuat celebrate lah sikit2..itu pn sederhana aje..x de yg special pn..hya utk meluangkan masa yg ade utk berkumpul...aku sbagai kakak sulung hanya dpt menyumbang  sebijik kek yg aku buat sendiri..itu pn apa yg termampu ajelah.... 
Kek ni adalah kek mable yg biasa aje...resepi ni adalah resepi yg biasa aku buat..tp kali ni aku mmbuat 2 rasa iaitu perisa coklat dan stoberi...mgikut decorection kek ku....di luar btopping coklat dan buah  stoberi..so rasanye pn kena sama lah...alaaa saja nk mcuba..tp apapn mesti kena sedap kannnn....!!!
Klu nk cuba silakan....!!

Bahan :
2 cwn tepung kek
1 cwn majerin
2 cwn gula
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 sd esen vanilla
1 sd perisa stoberi
1 sd warna sirap
1 cwn serbuk koko

Topping kek :
1 sd mejerin
coklat masak
1/2 cwn susu pekat


Caranye :
Pukul majerin dan telur sampai kembang kpd warna keputihan,kemudian masukan telur satu persatu...
Kemudian masukan esen vanilla dan pukul sampai kembang....
Setelah adunan nampak kembang masukan susu pekat dan beserta tepung kek....
Kemudian asing kan adunan kpd 2 bahagian....
Bancuh adunan kpd perisa stoberi dan 1 adunan lg kpd warna coklat....
Setelah siap bakar selama 1 jam pd suhu 180'...tunggu sampai masak...dh setelah masak dan sudah sejuk
bolehlah mendeco kek tersebut ikut kretiviti sendiri....
                                           Bacaan doa selamat kami sekeluarga...
                                               Juadah masa selebrate...simple aje..
Terpancar wajah keriangan ayah dan mak ku masa memotong kek...w/p apa yg kami buat terlalu simple ,tp
terpancar kebahagian d hati mereka.....

Tuesday, September 14, 2010

Kek Brownis...

Semperna raya..ni aje juadah raya yg aku sumbang kat kluarga mertua...nk wat biskut x brp pandai...
semuanye sekut tunjuk2...x perlah tahun ni tunjuk2 aje..klu thn dpn panjang umur leh lah aku wat sndiri..itupn ikut kerajinan....
Kek ni dlu selalu gak buat...tp nye dlu aku beli yg udah siap tepungnye cuma tambah2 mane yg patut...tp kali ni
bancuh sendiri ..semuah bahan sendiri sukat.....
Resepi ni aku dapat drp mak cik ku ( Paizah Mord Nor )..dia mmg raji wat kek ni dlu...masa aku bujang dlu selalu mkn kek yg di wat..tp kini dh brumahttga aku watlah sendiri....
Bahan2nye :
2 cwn tepung gandum
1 sudu bakking powder
1 sudu bikarbonat
1 cwn serbuk koko
2 cwn gula custur/ising
2 cwn minyak masak
1 cwn air suam
1 cwn susu cair
2 biji telur

Caranye :
1)Pukur telur n gula sampai kembang
2)Tepung,baking powder ,bikarbonat n serbuk koko di ayak bersama....
3)Masukan susu cair n minyak...kacau
4)Masukan adunan tepung yg sudah di ayak td berselang seli dgn air suam..
5)Bakar selama 45minit dlm suhu 180'...

Cara buat topping :
masakkan cooking coklat dan masukan sedikit majerin serta susu pekat....kacau shingga sebati..
kemudian tuangkan di atas brownis yg sdh sejuk....
klu raji hiaslah ikut kreativiti sendiri...sbb ade tgk 1 blog tu dia hias gan stoberi nmpk sedap jer..tu yg dok mcari stoberi...tp mmg sedap pn..klu stoberi di combine gan coklat...cm citarasa cek SITI NORHALIZA je...hehehe...!!!!

Tuesday, September 07, 2010

Mee Rebus


Mee rebus ni jd terkecur/terliur lak nak makan pasai terbaca  blog Hana's Family...mulalah teringgin nak buat.. yummy3x
TQ lah Hana...sbb buat dlu mee rebus ni ..klu x kena lak cari kat blog sapa2 lak...tp Hana dia buat Mee rebus S'pore..tp aku wat apa yg ade kat peti sejuk dh dapur ku itu....
Lagi pn my hbby mmg nak makan mee kuah..so ade lah idea yg sesuai utk hidangan bbuka pose...
So..Hana mintak keizinan utk kopiepase yerrr..TQ3x...!!
Bahan-bahan:
1 kilo mee kuning - celur dan toskan
Taugeh
Telur rebus
Daun bawang dan daun sup
Bawang goreng
Lada Hijau/Merah
Tauhu - goreng dan potong dadu
Limau

Bahan Kisar@Rempah
1 batang serai -di titik jer
1 inci lengkuas
4 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1-2 sudu besar cili kisar
1 tbs serbuk jintan halus
1 tbs serbuk jintan kasar
1 tbs serbuk ketumbar
1 tbs serbuk kunyit -  gune kunyit idop
1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering -blend- hana campur udang segar
1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus (hana kurangkan sbb tmbh keledek)
1 biji keledek - resepi asal xde . rebus dan blend - tp aku guna 3 bj kentang rebus...
Garam dan gula
Daging - rebus

Cara-cara
Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.
Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg putih,halia) sehingga naik bau.
Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak
Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau, kacang , kentang,keledek  , dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging...
Masukkan garam dan gula
Masukkan air ke paras yg diingini-  gune air rebusan daging
Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras *klu mau x per- aku x letak pn** utk pekatkan kuah.
Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.
Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan..                     
Tapi aku buat perubahan sikit..mane yg ade kat dapur..accery nye tambahan
aku ltk tempe grg, bagi sayuran lak aku ltk sayur salad,kacang panjang.....kasi kelainan sikit
tapi rasanye ttp tip top laa....siap boleh di ulang masa bersahur lg....hehehehe                  

Agar-agar Cendol


Lebihan cendol dessert hari sabtu lepas masih bayak balancenye.....tanpa ragu2 aku mempergunakan
dgn lebih berjimat cermat..apa lg kita wat agar2...comfirm laju sikit abisnye....nak wat pn x susah hanya
masakkan agar2 shingga cair dan kemudian masukan cendol tersebut....tp tambah sedikit lagi gula..sbb cendol yg kita wat minum x berapa manis.....so cuba lah klu rasa teringgin....!! penyejuk tekak di bln pose ni....yum2...!!
Cendol nye di permukaan bawah sbb masa masak dlu x campur pn cendol nye....bila nak di masukkan kat loyang cendol nye di masukan dahulu..kemudian agar2 yg di masak bersama santan n gula merah...tp terpulanglah kpd citarasa masing2......tp rasanye ttp sama....!!

Friday, September 03, 2010

Kuey teow + Roll sayuran


Hr ni atas arahan my hbby tercinta x mau makan nasi....so pikir pya pikir ni aje lah yg aku buat utk juadah berbuka pose....simple je Kuey teow goreng + Roll sayur-sayuran....
Rasanye camni pn klu makan nnt dh kenyang kot...di tambah pulak Air limau ade dlm peti sejuk baru aku buat tadi.....cukuplah tu yer....
Sebenornye ikut2 kan  dah x taw nk masak apa..dh mati idea...hehehe..tapi2 jgn kata malas erkkkkk!!!!
Kuey teow goreng ni..nak masaknye simple je..cam nak goreng mee je...so.meh kita tgk bahan2 utk mmbuat nye..,tapi sbb buat sendiri biasalah..bahan2nye ter extra lah pulak....sedap x sedap kita tungguuuuuu....!!!

Bahan :
Kuey teow
Daging - d hiris
Ayam - di potong dadu
Udang
Bwg Merah - di blander
Bwg putih -         "
Halia        -          "
Cili kering  -        "
Lada hitam  -       "
Sos cili
Sos tiram
Kicap
Sayur terpulang nak letak apa ( tp aku letak apa yg ade dlm peti sejuk )
-Kobis,carrot,taugeh n daun kucai
Tauhu goreng
Fish ball - d belah 4
Garam
Gula

Caranye :
1-Panaskan kuali ..tumis bahan blander shingga naik minyak
2-masukkan daging ,ayam , udang n kemudian masukan sos cili n tiram berserta garam gula scukup rasa
3-masukan sayuran , fish ball n tauhu goreng
4-masukan kuey teow..dah kacau rata....


Juadah ni mmg di buat sbb nk perabihkan stok roti kat umah...tapi inti nye kita ubah2 sikit...
caranye sama je cam nk wat sardin roll yg pernah ku bikin lepas.....
Tapi x per lah ...kita syer je lah cara nk wat inti sayur ni ...ok sila follow erkkk...

Bahan :
Sayur terpulang ikut kesukaan anda ..tp aku ambil apa yg ade dlm peti sejuk ni..klu x abih nnt layu sayangggg..
- Kobis,carrot,cili merah,daun kucai
udang kecil
bwg merah
bwg putih
halia
garam

Caranye:
cara nk masak sama lah cam nak masak sayur goreng je...x der apa yg special pn..
1- tumis bwg merah,putih n halia shingga naik bau
2-masukkan udang
3-masukkan sayuran
4-     "      garam

Cara nak buat roll :
1-Roti di gelek sampai nipis
2-masukan inti sayur tadi dan gulung bersama roti
3-celup roti/berinti kedlm telur kacau
4-goreng shingga kkuningan....

Bawal Goreng Sweet Sour

Bawal Goreng Sweet Sour ni juadah lauk berbuka pose smlm...Resepi ni sama je cam aku wat dlu Bawal goreng 3 rasa..tp kali ni di sebabkan ade nenas berlebihan masa buat masak lemak dlu..so letak sikit..baru yummy3x terasa manis nenas tu pada sambal nye...

Thursday, September 02, 2010

Lepat Pisang


Hr ni wat lepat pisang lah....sbb dlu ade tgk kat blog Yana..mmg dh plan nk wat ttiba dia wat dlu so bleh lah ambik resepi dr blog nye je lah...Mintak izin Yana yerrr...nnt nk copie paste sekali awak nye resepi....Tapi  tu lah lepat nye x lah comei2..ade yg tembam,ade yg kecik2 , ade yg mmjang...hentam jer lah asal menjadi kan..????

Bahan:-
· 8 biji pisang emas/berangan -
· 1/3 cawan gula pasir
· 3/4 cawan tepung gandum
· 1/2 sudu teh garam
· 1/4 cawan santan pekat
· sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam
· daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)



Cara-Cara:-
1. Panaskan periuk kukusan.
2. Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.
3. Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.
4. Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.
5. Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan

Haaa...ni lah hasilnye...entah sedap ke idak tu x taw..tunggu buka pose nnt...
Bagi aku asal jadi sudah..sedap x sedap tu nnt next time leh ajust lg erkkkk...!!!

Masak Lemak udang nenas


Hai..lamo den x buek masak lomak ni...dh terhinggin sggat lah ni.....keh2 nak ckp ngori konon..mentang2 wat masakan paberet diorg...
Masak lemak nenas ni mmg salah satu paberet aku sebenornye...mggu lepas g Maidin USJ..ingat beli udang nk wat rendang..hmmm jadi malas lak ..last2 senang pya citer wat masak lemak lah..,Rendang tu nnt2 lah klu rajin....

Bahan :
Nenas - di potong
Udang
santan
Cili api
kunyit hidup
serai
bwg merah
bwg putih
halia
garam
gula

Caranye :
1-sediakan periuk..campak lah hirisan bwg merah/putih/halia n serai kedlm periuk td..
2-tumbuk cili api ( sukatan ikut suka klu nk pedas ) dan kunyit hidup ..kemudian masukkan kedlm periuk
3-masukan santan dan kacau
4-Kacau gulai ..dan masukkan nenas...berserta udang..
5-masukan garam dan gula secukup rasa....

Semlm bbuka gan masak lomak ni.., ikan masin grg..ade lah sikit sambal belacan...dan ulam2an..
dah cukup mmbangkitkan selera ....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...